Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

αποφάσισε να είσαι υγιής, 5ο κεφάλαιο




Luciana Baroni
Hans Diehl

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!

Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας



Ενότητα 1η: ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ


Κεφάλαιο 1: το πανόραμα της υγείας
Κεφάλαιο 2: η δυτική δίαιτα
Κεφάλαιο 3: η σύγχρονη διατροφή
Κεφάλαιο 4: παιδιά σε κίνδυνο
Κεφάλαιο 5: η τρίτη ηλικία



για τα βιογραφικά των συγγραφέων
και τη ρήτρα αποποίησης ευθύνης
βλέπε -->"εισαγωγή":
http://hellenicvegetarian.blogspot.com/2009/01/blog-post.html


Κεφάλαιο 5ο: η τρίτη ηλικία


Ηλικιωμένος μπορείς να γίνεις καλύτερα:
Όλοι μισούν το να γεράσουν. Θα θέλαμε να μείνουμε νέοι, ή τουλάχιστον μεσήλικες, αλλά ο καιρός περνάει αμείλικτα. Με την κατηγορία των ανθρώπων πάνω από τα 65 να αυξάνει όλο και περισσότερο, ποιες είναι οι προοπτικές για τους ηλικιωμένους του σύγχρονου πλούσιου κόσμου;

Η τάση που επικρατεί σιγά σιγά είναι να κατηγοριοποιούμε τους ανθρώπους με βάση τις διανοητικές και κοινωνικές τους ικανότητες, και όχι με την αναγραφόμενη πραγματική ηλικία τους. Η υγεία και όχι η ηλικία καθορίζει την κατάσταση ενός ατόμου.
Το γήρας φτάνει όταν η αρρώστια ή η αδυναμία περιορίζουν την διεξαγωγή των καθημερινών δραστηριοτήτων. Κάποια άτομα είναι πια υπερήλικα σε σχετικά πρόωρη αναγραφόμενη ηλικία. Είναι τα θύματα χρόνιων ασθενειών, τραυμάτων ή μεγάλων ατυχημάτων που επιβιώνουν στη ζωή. Άλλοι παραμένουν νεανικοί, γεμάτοι ζωτικότητα, ενδιαφέροντες και δραστήριοι μέχρι πολύ προχωρημένη ηλικία.

Είναι και κάποιοι που λένε ότι είναι καλό να είμαστε ηλικιωμένοι. Είναι δυνατόν;

Είναι ένα ερώτημα που εξαρτάται από το πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. Όσο αφορά τη φυσική δύναμη, την ενέργεια και λιγότερα σωματικά ελαττώματα, η νεότητα είναι σίγουρα καλύτερη. Αλλά σε ότι αφορά την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, μεγαλύτερη ικανότητα κρίσης και κριτικής, λιγότερο άγχος και περισσότερη ελευθερία, η τρίτη ηλικία μπορεί να είναι πραγματικά καλύτερη. Επιπλέον η εμπειρία βοηθάει. Το μεγαλύτερο μέρος των φιλοσόφων, συνθετών, ζωγράφων και συγγραφέων, για παράδειγμα, καλυτερεύει με τον καιρό.

Μα η πλειοψηφία των υπερ-65ετών δεν πάσχει από χρόνιες ασθένειες;
Στις πλούσιες δυτικές κοινωνίες, το 80% των υπερ-65ετών έχει προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, αρθρίτιδα, διαβήτη, κατάθλιψη ή καρδιοπάθεια. Αλλά το μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις ασθένειες δεν προκαλεί απόλυτη αναπηρία και έτσι το 95% των ηλικιωμένων είναι καλά ενσωματωμένο στον κοινωνικό ιστό και στην πλειοψηφία του ζει στο δικό του σπίτι.
Πρόωρη γήρανση και αναπηρίες οφείλονται σε μεγάλο μέρος σε παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ και καφεΐνης και λήψη ναρκωτικών. Το υπερβάλλον βάρος επιταχύνει τη σωματική και σεξουαλική κατάπτωση. Μια δίαιτα που αποτελείται από τροφές πλούσιες και επεξεργασμένες και η έλλειψη τακτικής φυσικής εξάσκησης μπορούν να μας γεράσουν πριν της ώρας μας.

Η έρευνα έδειξε ότι ένας υγιής τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει
τη γήρανση ως και 30 χρόνια.

Η απώλεια μνήμης δεν είναι ένα κακό σημάδι;
Τα προβλήματα μνήμης των ηλικιωμένων συχνά υπερεκτιμούνται. Στρες, άγχος, ρυθμοί της σύγχρονης ζωής, πολλά πράγματα για να θυμόμαστε και έλλειψη ενδιαφερόντων μπορεί να είναι αιτία αμνησίας σε οποιαδήποτε ηλικία.
Η κατάθλιψη, που προσβάλει πολλούς ηλικιωμένους και μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τη μνήμη, συχνά θεωρείται «κανονική» κατάσταση και δεν αντιμετωπίζεται.

Μα οι ηλικιωμένοι δεν καταλήγουν όλοι σε ιδρύματα;
Στην Ιταλία το ποσοστό των ηλικιωμένων που ζουν σε γηροκομεία είναι 2 με 3%, ποσοστό σχετικά μικρό σε σχέση με το μέσο όρο των βορειοευρωπαϊκών χωρών. (6~8%). Παρόλα αυτά, αν ανάμεσα στα 60 και τα 64 χρόνια μόνο το 0,5% ζει σε ιδρύματα, αυτή η ποσοστιαία αναλογία γίνεται 2,6% για τη δεκαετία ως τα 75 χρόνια, το 19% ως τα 85, για να φτάσει το 50% μόνο για όσους είναι πάνω από 95 χρονών!

Οι ωραίοι νέοι είναι ένα τυχαίο γεγονός της φύσης.
Οι ωραίοι ηλικιωμένοι είναι ένα έργο «τέχνης».


Είναι ωραίο να ζούμε στον καιρό μας! Το να διατηρούμαστε δραστήριοι στον κοινωνικό περίγυρο σημαίνει να καθυστερούμε τη διαδικασία της γήρανσης. Στην ίδια κατεύθυνση φέρνουνε ακόμα η φυσική άσκηση και μια καλύτερη κατανόηση του ρόλου της διατροφής, η έγκαιρη προσοχή για πιθανά προβλήματα στην υγεία και οι πρόοδοι της σύγχρονης τεχνολογίας. Πολλοί ηλικιωμένοι παραμένουν σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση ως και πέρα από τα 80 ή και 90 τους χρόνια και διατηρούν μια σεξουαλική δραστηριότητα.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια θετική και αισιόδοξη στάση ζωής είναι ένα ερέθισμα για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η κρυφή σχέση της συνήθους μας ψυχικής διάθεσης με το μηχανισμό άμυνας του οργανισμού μας αποδεικνύεται ένα από τα κύριους παράγοντες για το αν θα παραμένουμε σε καλή υγεία.
Μόνο μια ελάχιστη μειοψηφία των ηλικιωμένων προσβάλλεται από ασθένειες όπως το αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. Η πλειοψηφία διατηρεί μια ικανοποιητική μνήμη για πολύ καιρό, ειδικά όσοι παραμένουν δραστήριοι και διατηρούνται σε φόρμα.


Στις κορυφές των Ιμαλάϊων ζει ο μυθικός λαός των Ούνζας,
που διακρίνεται από μια παραδειγματική υγεία και μακροζωία.
Το μυστικό τους; Μια δραστήρια ζωή, μια λιτή δίαιτα
βασισμένη σχεδόν αποκλειστικά σε απλά φυτικά τρόφιμα
και η γαλήνη του πνεύματος.


Στην πράξη


Μια δίαιτα που αποτελείται από πλούσια και ραφιναρισμένα τρόφιμα και η έλλειψη κίνησης μπορούν να μας κάνουν να γεράσουμε πριν την ώρα μας. Αλλά ένας υγιής τρόπος ζωής, ιδανικά όπου να πιστεύουμε και μια θετική πνευματική προδιάθεση χαρίζουν την απόλαυση της ζωής ως τα χρυσά χρόνια. (τα 100)


Τι προβλέπετε για το μέλλον σας;

Φανταστείτε για μια στιγμή τα ενενηκοστά γενέθλιά σας. Βρίσκεστε στην κορυφή ενός βουνού; Ζωγραφίζετε έναν πίνακα; Γιορτάζετε με την οικογένεια και τους φίλους; Ή είστε άρρωστοι και μόνοι;

Το να έχετε θετική στάση είναι σημαντικό για τη σωματική και ψυχική υγεία. Χωρίς σκοπούς, στόχους και κάποιες κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες γερνάμε πιο γρήγορα. Έχετε ενδιαφέροντα και σχέδια που μπορούν να σας συνοδέψουν σε όλη σας τη ζωή;

Καταγράψτε 3 ενδιαφέροντα ή σχέδια που θα σας ενδιέφερε να πραγματοποιήσετε.
Υπάρχει κάτι που πάντα θα θέλατε να πετύχετε; Κάποιο μέρος στον κόσμο που θα θέλατε να επισκεφτείτε; Κάποιος σκοπός, όπου θα θέλατε να συμβάλετε;

1)………………………………………..

2)………………………………………..

3)………………………………………..

Επιλέξτε ένα από τα αντικείμενα που καταγράψατε. Αν αποφασίζατε να το πραγματοποιήσετε, από ποιο πράγμα θα αρχίζατε;

1)………………………………………..

2)………………………………………..

3)………………………………………..

Σούπερ γιαγιά! Στα 66 της η κα. Χούλντα Κρούκς αρχίζει να επιδίδεται στον αλπινισμό. Στα τελευταία 25 χρόνια έχει σκαρφαλώσει σε ορισμένες από τις ψηλότερες κορυφές της βορείου Αμερικής και ακόμα στο όρος Φούτζι, το ψηλότερο βουνό της Ιαπωνίας.

«Το να ξαναγινόμαστε παιδιά είναι καλύτερο από το να είμαστε πραγματικά, γιατί δεν υπάρχει κανείς που να σου λέει τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις».
Μπομπ Άντερσεν

Ο Μπομπ Άντερσεν πήγαινε με το αυτοκίνητο στο ταχυδρομείο, που απείχε 50 μέτρα από το σπίτι του, για να πάρει τα γράμματα. Σήμερα, μετά δυο χρόνια, αυτός ο 68χρονος έκανε το γύρο του Καναδά με το ποδήλατο σε 60 μέρες.





Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA