Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

αποφάσισε να είσαι υγιής, 7ο κεφάλαιο


Luciana Baroni
Hans Diehl

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΓΙΗΣ!

Η υγεία είναι αποτέλεσμα επιλογής, όχι της μοίρας


Ενότητα 2η: οι ασθένειες του τρόπου ζωής

Κεφάλαιο 6: η στεφανιαία νόσος
Κεφάλαιο 7: αντισταθείτε στην καρδιοπάθεια
Κεφάλαιο 8: η υπέρταση
Κεφάλαιο 9: η εγκεφαλική αποπληξία
Κεφάλαιο 10: ο καρκίνος
Κεφάλαιο 11: ο διαβήτης
Κεφάλαιο 12: η οστεοπόρωση
Κεφάλαιο 13: η αρθρίτιδα
Κεφάλαιο 14: η παχυσαρκία
Κεφάλαιο 15: το αλκοόλ
Κεφάλαιο 16: το κάπνισμα του τσιγάρου
Κεφάλαιο 17: η καφεΐνη
Κεφάλαιο 18: η νομιμοποιημένη κατάχρηση φαρμάκων


για τα βιογραφικά των συγγραφέων
βλέπε "εισαγωγή":

http://hellenicvegetarian.blogspot.com/2009/01/blog-post.html


Προειδοποίηση /Αποποίηση Ευθύνης: οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα αποσκοπούν σε μια γενική πληροφόρηση και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές ή θεραπείες. Για οποιοδήποτε ειδικό ιατρικό ζήτημα, που αφορά συμπτώματα ή θεραπείες, παραπέμπουμε απευθείας στον ειδικό γιατρό της εμπιστοσύνης σας.



Κεφάλαιο 7ο: αντισταθείτε στην καρδιοπάθεια

Η λύση βρίσκεται στο τι τρώμε: Στο 40% περίπου των περιπτώσεων το καρδιακό έμφραγμα πλήττει άτομα που δεν παρουσίασαν προηγούμενα κανένα προειδοποιητικό σύμπτωμα, και στο 1/3 των περιπτώσεων προκαλεί αιφνίδιο θάνατο, ειδικά σε νεαρά άτομα. Όλοι βέβαια θα θυμόμαστε τον μαέστρο Τζιουζέππε Σινόπολι, που το 2002 στο Βερολίνο, ενώ διηύθυνε την όπερα Αΐντα, κατέρρευσε στο πόντιουμ, έχοντας υποστεί αιφνίδιο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε ηλικία 54 χρονών.

Μα δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Δεν υπάρχει ένας τρόπος να αποφύγουμε μια τέτοια τύχη;
Ναι και… όχι.
Όσο η διατροφή στις δυτικές χώρες θα συνεχίζει να είναι υπερθερμιδική και πλούσια σε λίπη, οι στατιστικές δε θα αλλάξουν, αντίθετα: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι ως το 2020 θα παρατηρείται μια αύξηση της τάξης των 250 χιλιάδων θανάτων το χρόνο από καρδιαγγειακές ασθένειες. Είναι από χρόνια διακριβωμένο ότι μια αυξημένη πρόσληψη λιπών και χοληστερόλης είναι η κύρια αιτία που ευθύνεται για την καρδιοστεφανιαία νόσο.
Αλλά υπάρχει μια οδός διαφυγής: να μειώσουμε τα λίπη στη διατροφή, μ’ αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να προλάβουμε, να σταματήσουμε ή ακόμα και να αναστρέψουμε την εξέλιξη της καρδιακής πάθησης.


Παρότι απισχνασμένοι και έχοντας υποστεί φρικαλέους βασανισμούς,
οι επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος ήταν κατά εκπληκτικό τρόπο
απαλλαγμένοι από την αρτηριοσκλήρωση. Αυτή ήταν η πρώτη
ένδειξη -που αργότερα επιβεβαιώθηκε από αγγειογραφικές
εξετάσεις σε Αμερικανούς αιχμαλώτους κατά τον
πόλεμο του Βιετνάμ- ότι η αρτηριοσκλήρωση
είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία. Τα
άτομα που παρέμειναν φυλακισμένα
για περισσότερο χρόνο είχαν
τις πιο καθαρές αρτηρίες.


Αυτό σημαίνει ότι η στεφανιαία νόσος μπορεί να θεραπευτεί;
Είμαστε όλο και περισσότερο πεπεισμένοι για αυτό.
Η ιδέα αυτή αρχίζει να επιβεβαιώνεται όταν ένας νέος Αμερικανός καρδιολόγος, ο Δρ. Όρνις, δημοσίευσε το 1990 στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «Λάνσετ» μια μελέτη που συντάραξε την επιστημονική κοινότητα.
Για ένα ολόκληρο χρόνο ο Όρνις παρακολούθησε 48 ασθενείς με βαριά καρδιοπάθεια, πολλοί από αυτούς υποψήφιοι για εμφύτευση καρδιοστεφανιαίας παράκαμψης («μπαϊ-πας»).
Από όλους τους ασθενείς ζήτησε να περπατούν κάθε μέρα και να κόψουν το κάπνισμα. Χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η πρώτη όφειλε να εφαρμόζει τεχνικές ελέγχου του άγχους και να υιοθετήσει μια αυστηρή φυτική (βεγκεταρική/vegetarian) δίαιτα (που πρακτικά δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη) και με πρόβλεψη ώστε λιγότερο από το 10% της θερμιδικής πρόσληψης να προέρχεται από (φυτικά πάντα) λίπη. Η δεύτερη ομάδα έπρεπε να ακολουθήσει τη «Σώφρονα Δίαιτα» (“prudent diet”) για τους καρδιοπαθείς που συνιστά η Αμερικανική Ένωση Καρδιολόγων (AHA: American Heart Association). Αυτή η δίαιτα προβλέπει το 30% της θερμιδικής πρόσληψης να προέρχεται από λίπη και όχι περισσότερα από 300 mg (χιλιοστά του γραμμαρίου) χοληστερίνη τη μέρα. Στο τέλος του έτους παρακολούθησης, όταν τα αποτελέσματά παρουσιάστηκαν στα κεντρικά της AHA στην Ουάσιγκτον, κατέληξαν στα πρωτοσέλιδα όλων των αμερικανικών εφημερίδων.
Οι ασθενείς της πρώτης ομάδας, που ακολουθούσαν βεγκεταρική δίαιτα φτωχή σε λιπαρά, όχι μόνο είχαν μειώσει κατά 37% τα επικίνδυνα επίπεδα της LDL («κακής») χοληστερόλης, αλλά και στο 82% από αυτούς η διάμετρος των αρτηριών, που ήταν στενωμένες από την πλάκα, είχε διευρυνθεί, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και έτσι του οξυγόνου στην καρδιά. Η καρδιοστεφανιαία νόσος δηλαδή υποχωρούσε, και περισσότερο στους πιο ηλικιωμένους και πιο βαριά πάσχοντες ασθενείς.
Στην ομάδα της «Σώφρων Δίαιτας», δεν παρατηρήθηκε αντίθετα καμία μείωση της χοληστερολαιμίας και στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών οι στεφανιαίες αρτηρίες είχαν ακόμα περισσότερο αποστενωθεί. Η κλινική τους κατάσταση είχε πραγματικά χειροτερέψει.

Πώς να κάνουμε να υποχωρήσει η στεφανιαία νόσος!

Είναι η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας, αλλά δε χρειάζεται να είναι και για σένα. Είναι δυνατόν να την κάνουμε να υποχωρήσει:

Μειώστε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα κάτω από τα 160 mg/dL με μια βεγκεταρική (φυτική) δίαιτα πολύ φτωχή σε λίπη και πλούσια σε φυτικές ίνες και, αν είναι απαραίτητο, με ειδικά φάρμακα. (απευθυνθείτε στο γιατρό σας!)

Μειώστε το σωματικό βάρος τρώγοντας περισσότερες πλήρεις φυτικές τροφές και λιγότερα ραφιναρισμένα και ζωικά τρόφιμα.

Κατεβάστε την αρτηριακή πίεση μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού κάτω από τα 5 γραμμάρια (ένα κουταλάκι) τη μέρα και εξασκώντας καθημερινή σωματική άσκηση.

Σταματήστε να καπνίζετε και να πίνετε αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι δηλητήριο για μια άρρωστη καρδιά.



Το 1999 στην Ιταλία πεθάνανε από στεφανιαία νόσο 50 χιλιάδες άντρες και
40 χιλιάδες γυναίκες, έγιναν 40 χιλιάδες επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας
παράκαμψης (μπαϊ-πας) και 30 χιλιάδες επεμβάσεις αγγειοπλαστικής.


Ένας υγιής τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου μειώνοντας την ομοκυστεΐνη. Μια έρευνα που διενέργησε το Lifestyle Center of America αποκάλυψε ότι με κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή και με φυσική δραστηριότητα είναι δυνατό να μειώσουμε τα αιματικά επίπεδα ομοκυστεΐνης ακόμα και κατά 20% σε μόνο 14 μέρες.


Δηλαδή, η δίαιτα που πρότεινε η AHA δε βοήθησε καθόλου;
Πραγματικά, η «Σώφρων Δίαιτα» που μελετήθηκε και προτάθηκε για την πρόληψη και τη θεραπεία της καρδιοπάθειας, δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική.
Στη συνέντευξη τύπου ο Δρ. Όρνις συνόψισε έτσι: «Οι μετριοπαθείς διαιτητικοί περιορισμοί της AHA δεν πετυχαίνουν να επηρεάσουν την εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου. Οι ασθενείς με ασθένεια κλινικά αποδεδειγμένη έχουν ανάγκη από ένα πιο δραστικό διατροφικό καθεστώς.


Πέρα από τον κίνδυνο επαγγελματικών ασθενειών, η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των εργαζομένων σήμερα αντιπροσωπεύεται από τον τρόπο ζωής.
Οι μελέτες που έγιναν μέχρι σήμερα απέδειξαν ξεκάθαρα ότι μια
πλούσια δίαιτα, η καθιστική ζωή, το αλκοόλ και το κάπνισμα
είναι στο μεγαλύτερο βαθμό υπεύθυνα για τον κίνδυνο
καρδιακών ασθενειών, εγκεφαλικής αποπληξίας,
διαβήτη, ηπατικής κίρρωσης και καρκίνου
του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος
εντέρου και του προστάτη.



Στην πράξη

Κατά τη γέννηση οι αρτηρίες είναι λείες και ελαστικές, αλλά η υπερβολή σε λίπη και χοληστερίνη στη δίαιτα μπορεί να τις αποφράξει, περιορίζοντας τη μεταφορά οξυγόνου σε ζωτικά όργανα. Η έρευνα του Όρνις απέδειξε ότι αρτηρίες όπου προσβλήθηκαν από σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας μπορούν να καθαριστούν μετά από ένα μόνο χρόνο με εφαρμογή μιας βεγκεταρικής (φυτικής) δίαιτας πολύ φτωχής σε λίπη, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και τη μεταφορά οξυγόνου στην καρδιά και σε άλλα ζωτικά όργανα.


Μειώστε τα λίπη!

Ακολούθως σας υποδεικνύουμε 4 στρατηγικές για να μειώσετε τα λίπη στη διατροφή (δίαιτά) σας:

1) Αντικαταστήστε
Πίνετε αποβουτυρωμένο γάλα αντί για πλήρες, ή καλύτερα αντικαταστήστε το με κάτι άλλο (ρόφημα σόγιας ή ρυζιού). Για επιδόρπιο, προτιμήστε μια κούπα με κρύα φρούτα αντί για παγωτό. Προσπαθήστε να υποκαταστήσετε όλα τα λιπαρά τρόφιμα, όπως τυριά, μαγιονέζες και λάδια, με κάτι πιο υγιεινό.

2) Μειώστε

Αντί να φάτε μια μεγάλη μπριζόλα, διαλέξτε τη μικρή, καλύτερα με συνοδεία από πατάτες και λαχανικά. Αντί για μια ολόκληρη φέτα τούρτας, φάτε μόνο ένα μικρότερο κομμάτι. Μειώνοντας τις ποσότητες των αγαπημένων λιπαρών τροφών είναι δυνατό να μειώσετε λίγο τα λίπη συνεχίζοντας να ενδίδετε σε μερικές διατροφικές αμαρτίες.

3) Εξαλείψτε
Εξαλείψτε οποιονδήποτε πειρασμό. Αν δεν αγοράζετε και δε φέρνετε στο σπίτι ορισμένα πράγματα, δε θα μπορείτε να τα φάτε. Αποκλείοντας τις λιπαρές τροφές, μπορείτε να πετύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στη μελέτη του Όρνις, οι ασθενείς που κατάφεραν να αντιστρέψουν την απόφραξη των αρτηριών είχαν αποκλείσει εντελώς το κρέας και τα γαλακτοκομικά, πλούσια σε λίπη.


4) Δημιουργείστε
Τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα είναι γεμάτα από πρόσθετα λίπη. Για να ελέγξετε αυτό που τρώτε, χρειάζεται να μαγειρεύετε μόνοι σας, καλύτερα αγοράζοντας ένα καλό βιβλίο με συνταγές χωρίς λίπη για να ανακαλύψετε πώς να ετοιμάζετε φαγητά υγιεινά και νόστιμα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από τις ολέθριες συνέπειες της υπερβολής σε λίπη.



Ο δολοφόνος που κυκλοφορεί ελεύθερος

Το έμφραγμα είναι η κύρια αιτία θανάτου στις δυτικές χώρες και τα υπερβολικά λίπη είναι η κύρια αιτία εμφράγματος. Έχει διαπιστωθεί ότι η υπερβολική πρόσληψη λιπαρών είναι η πιο επικίνδυνη παράμετρος της δυτικής δίαιτας. Δεν έφτασε λοιπόν η στιγμή για να μειώσουμε την ποσότητα λιπαρών που τρώμε;

Για να αρχίσετε
Γράψτε κάποιους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να εφαρμόσετε στη διατροφή σας τις 4 «στρατηγικές επίθεσης» που προηγήθηκαν:

Αντικαταστήστε:________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Μειώστε:______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Εξαλείψτε:_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Δημιουργήστε:__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________





Dr.ssa Luciana Baroni,
Societa’ Scientifica di Nutrizione Vegetariana, SSNV-Onlus, Italia
Dr. Hans Diehl,
Lifestyle Medicine Institute, Loma Linda, Ca, USA